Weet jij wat er gebeurt in je brein tijdens hypnose?
Analytisch denken is erg belangrijk voor je succes in het sociale, professionele en intellectuele leven.
Het is je vermogen om informatie te evalueren door (bekende) patronen te detecteren en conclusies te trekken.
Zover de wetenschap kan bijhouden weten ze dat de connectiviteit tussen bepaalde hersengebieden afneemt tijdens hypnose. Dit betekent dat er geen tot weinig analytisch vermogen meer bestaat bij wat je doet en denkt tijdens hypnose. Deze beperkte kennis van hersenactiviteit noemen ze 'trance'. Wetenschappers kunnen deze activiteit in de hersenen lokaliseren, maar ze slagen er niet in om volledig uit te leggen wat er precies gebeurt. Als de samenwerking met het analytische brein, oftewel de neo-cortex, wordt verbroken, blijft het limbische brein over. Dit gedeelte van ons brein is onder andere verantwoordelijk voor emoties, motivatie, genot en geheugen.
Tijdens hypnose beschikken wij dus niet meer over het vermogen om te analyseren wat er wordt gezegd en accepteren wij wat er wordt gezegd als tijdelijke waarheid.
Als ik je nu zou vertellen dat je rechter arm twee keer zo zwaar aanvoelt dan je linkerarm, zou je het dan geloven? Nee, tuurlijk niet.
Maar wat nou als je analytische brein op de waakvlam staat en je niet meer beschikt over de optie om te analyseren wat er wordt gezegd? Dan accepteer je de suggestie als tijdelijke waarheid, waardoor je perceptie van gevoel verandert in overeenstemming met wat er wordt gesuggereerd.
Of die chronische spanningshoofdpijn waar je al maanden last van hebt? Zou je analytische brein kunnen geloven dat deze hoofdpijn te verhelpen is door een simpele suggestie?
Waarschijnlijk niet, en dat is exact de reden waarom hypnose een perfecte oplossing is voor een scala aan obstakels!
