top of page
Search

Wat als ik je vertelde, dat je 100% van je hersenen gebruikt!?

Beschikken wij over ongebruikte hersenkracht?


Je hebt misschien wel eens gehoord dat mensen slechts ongeveer 10% van hun hersencapaciteit zouden gebruiken. In werkelijkheid is de bewering dat mensen slechts 10% van hun hersencapaciteit gebruiken niets meer dan een fabeltje.

Dus hoeveel van je hersenen gebruik je dan in werkelijkheid?

Als je ooit in de mythe van 10% van het brein hebt geloofd (zoals ik), zou het je misschien verbazen om te lezen dat mensen vrijwel elk deel van hun hersenen gebruiken. Bovendien gebruiken mensen in de loop van een gemiddelde dag bijna 100% van hun hersenen. Een veelgebruikte techniek, magnetic resonance imaging (MRI) genaamd, kan de activiteit in de hersenen meten terwijl een persoon verschillende eenvoudige taken uitvoert. Met behulp van deze methoden laten onderzoekers zien dat het grootste deel van onze hersenen volledig in gebruik is. Veel gebieden van de hersenen zijn zelfs actief wanneer een persoon rust of slaapt.

Het is niet de hersencapaciteit die het verschil maakt, maar de manier hoe we omgaan met gedachtes. We zijn allemaal geniaal, en tegelijkertijd helemaal niet geniaal. Aan de ene kant zijn we allemaal geniaal omdat ieder van ons de potentie heeft om een innovatief of creatief idee te ‘bedenken’, aan de andere kant zijn we dan weer vaak te lui om constructief te denken.


Dus hebben wij ongebruikte hersenkracht? Nee, maar wel ongebruikte creativiteit die ons in staat stelt geniale ideeën te creëren, en de grootste vijand van creativiteit is zelftwijfel. Wij zijn een co-creatie van genialiteit die continu zichzelf willen overtreffen in vrijwel alles wat we doen.


“Creativiteit vereist de moed om zekerheden los te laten”
0 views0 comments
bottom of page