- angeloleinders
Vrije wil, een eeuwenoude paradox
Volgens een onderzoek dat plaats vond op de Stanford University heeft een mens ongeveer 60.000 gedachten per dag. We denken enigszins controle te hebben over wat we denken, maar in hoeverre is dit waar?
In de post van vandaag zal ik “priming” aan jullie introduceren, dat enorme invloed op menselijk gedrag kan hebben. Priming kan je zien als een mentaal vergrootglas, of een zoekmachine zoals google, die op onbewust niveau een lijst maakt van alles dat in verband staat met wat je hoort, ziet of ervaart. Als ik iemand bijvoorbeeld het woord dokter laat zien, zal hij op een andere woordenkaart sneller het woord arts, chirurg of ziekenhuis herkennen dan een ander woord. Hoe kan dat? Nou, omdat deze woorden nauw met elkaar verbonden zijn en onze hersenen ze sneller met elkaar kunnen verbinden.
Kijk eens naar de afbeelding die bij deze post hoort, lees de woorden in de linker kolom eens aandachtig en vul vervolgens de letters aan om een woord te maken.
Grote kans dat je voor beek en veer bent gegaan? Dit is een simpel voorbeeld van priming. Als ik over literatuur, lezen of leren zou praten is de kans aanzienlijk groter dat je voor “boek” was gegaan. Kachel, openhaard, vulkaan had ervoor gezorgd dat je hoogstwaarschijnlijk “vuur” had ingevuld.
Uit onderzoek blijkt zelfs dat als we praten over, of denken aan oude mensen, dat wij zelfs langzamer gaan lopen. Ook zijn ze erachter gekomen dat als een slijterij Duitse muziek afspeelt, er meer Duitse wijn wordt verkocht. Met Franse muziek die wordt afgespeeld in de slijterij, wordt meer Franse wijn verkocht. Groene verpakkingen in de supermarkt worden sneller gezien als gezond. Roze wordt vaak gezien als vrouwelijk. I’m lovin it! Laat ons direct aan McDonald’s denken. Just do it! Nike Have a break - have a…
Allemaal vormen van priming. Het lezen en zien van woorden of beelden “primed” ons om meer van datzelfde te zien in het leven.
Wil je meer controle over je gedachtes? Dan kan je het beste beginnen bij alles wat je leest, ziet en doet.
