top of page
Search

Vandaag delen wij een absolute gamechanger met jullie!

Vorige maand mochten wij een verkooptraining verzorgen bij een bedrijf. Een grote groep harde werkers die allemaal over een goede dosis ervaring beschikte. Het management had een duidelijke visie, namelijk “harder werken!”. Om betere resultaten te boeken, is harder werken niet altijd prioriteit nummer één. Het is lastig om een visie van een ijzersterk bedrijf te veranderen met één achturige-training. Maar de dag ervoor had ik tijdens het voorbereiden van de training een situatie meegemaakt die in mijn voordeel ging werken.

Er was een kleine vlieg die zijn laatste uren van zijn leven doorbracht in een poging om door ons raam te vliegen. De ritselende vleugels tegen het raam vertelden me het wanhopige verhaal van “te hard proberen”. Harder vliegen, nog harder! Dit was niet de beste aanpak voor deze kleine vlieg. Het was natuurlijk onmogelijk voor de vlieg om door het glazen raam te breken. De vlieg heeft zijn korte leven toegewijd aan harder werken. De vlieg was al verdoemd op het moment dat hij nog harder probeerde. Aan de andere kant van de kamer, vier meter verderop, had ik het keukenraam wagenwijd open staan. De oplossing bevond zich een paar meter aan de andere kant, maar toch wilde de vlieg harder proberen, en uiteindelijk stierf hij toen hij door het raam probeerde te vliegen. Waarom probeerde de vlieg het niet op een andere manier? Hoe kwam dit insect zo vast te zitten aan dit idee van harder proberen om uiteindelijk zijn succes te bereiken? Welke logica motiveert ons om tot aan de dood te blijven proberen door te breken met meer van hetzelfde?

Ik dacht, harder proberen is niet altijd de oplossing. Ik was dan ook stomverbaasd toen de salesmanager van dit bedrijf op de dag van de training zijn mening gaf over verkoopsucces. "Werk harder!", zei hij. Onmiddellijk dacht ik aan deze arme vlieg. Iets in de mens resoneert met de tactiek van de vlieg. Probeer, probeer harder en probeer nog harder. Uiteindelijk accepteer je dat je hebt gefaald, zodat je kunt opgeven. Dit is niet de manier. Wij als mensen zijn in staat om van richting te veranderen. Dit geldt niet alleen voor de verkoop, maar ook voor succes, geluk, blijdschap, liefde en vrijwel elk ander onderdeel van het leven.

Gaat het ene raam niet open? Open dan een ander raam. Als dat raam ook niet opengaat, open dan een deur.

Blijf proberen. Niet harder, maar slimmer.
2 views0 comments
bottom of page