top of page
Search

Mythbusters Pt.2 Het opsporen van leugens is niet mogelijk, nog niet.

Het valt me op dat veel mensen beweren dat ze leugens kunnen detecteren. Nieuwgierig dat ik ben, vraag ik dan door: “Hoe doe je dat dan?” Waar ik een antwoord als: “Ja, gewoon je gevoel volgen” krijg. Begrijp me niet verkeerd, ik heb respect voor mensen die hun dromen en passie najagen. Maar er woedt een strijd in de wereld van non-verbale analyse. Een strijd tussen een wetenschappelijke benadering en een enigszins mystieke, of spirituele benadering.


Niemand heeft het recht om te zeggen dat je “gewoon weet” wanneer iemand liegt. In de meeste gevallen is het ongemak dat je (waarschijnlijk onbewust) detecteert. Als we liegen, ervaren we meer stress en ongemak, dus veel signalen van ongemak kunnen betekenen dat iemand liegt, maar het is nooit nauwkeurig genoeg om te concluderen dat iemand daadwerkelijk liegt. Iemand die zenuwachtig is voor een tentamen, laat ook signalen van stress of ongemak zien.


Non-verbale analyse is net als meteorologie. In de weerkunde moet men opzoek gaan naar clusters van data en wetenschappelijke kennis om het weer van morgen te voorspellen. In non-verbale analyse moeten we opzoek gaan naar clusters van stress en ongemak. Beide zijn accurate inschattingen, maar nooit 100% feiten.

Dus vergeet deze mythe, het is niet mogelijk om te weten wanneer iemand liegt. Evolutionaire psychologie en sociale psychologie laten ons zien hoe de hersenen werken in stressvolle situaties, en het is deze benadering die je het meeste voordeel oplevert in de omgang met een ander.




0 views0 comments
bottom of page