top of page
Search

Laten we eens nadenken over overdenken. Ik denk dat ik weet wat jij nu denkt!

"Als het menselijk brein zo eenvoudig was dat we het zouden kunnen begrijpen, zouden wij zo eenvoudig zijn dat we het niet zouden kunnen."


Denk er maar eens over na!

Overdenken, is waar we vandaag over denken.

Het is een zegen en een vloek. Het stelt je in staat om nare situaties in te schatten, maar het kan er ook voor zorgen dat je uren wakker ligt omdat je jezelf afvraagt of dat bericht dat je hebt verstuurd wel correct was.

We kennen de definitie van overdenken en de emoties die ermee gepaard gaan, maar wat gebeurt er chemisch als deze gedachten door onze hersenen vliegen? Als men overdenkt, zijn er een paar hormoon hoofdrolspelers, namelijk: dopamine, adrenaline, serotonine en cortisol. Cortisol is hier de boosdoener die negatief overdenken veroorzaakt en wordt vrijgegeven in de zogenoemde hypothalamus.

Het herhalen van alle mogelijke doemscenario's in je hoofd kan leiden tot "paralysis by analysis". Wanneer we overdenken en onszelf gestrest maken, produceert ons lichaam cortisol, het stresshormoon. Hierdoor zijn we bang om de verkeerde actie te ondernemen, dus je onderneemt helemaal geen actie. Maar zelfs de foute beslissing nemen is beter dan geen beslissing nemen, laten we eerlijk zijn.

Overdenkers concentreren zich vaak op het verleden en besteden energie aan de “wat als”.

Het verleden kan niet worden gewijzigd. Het verleden loslaten betekent dat je je toekomst niet door je verleden laat beheersen, het enige dat je kan veranderen, is de betekenis die je eraan geeft.

Als je focust op het verleden, sta je met je rug naar de toekomst. Dus leer van je verleden en vertel jezelf een nieuw verhaal.


1 view0 comments
bottom of page