top of page
Search
  • angeloleinders

Kun je weten of iemand tegen je liegt? Het antwoord is....

Naar aanleiding van de training die wij geven in non-verbale analyse wordt ons geregeld de vraag gesteld:

"๐˜๐˜ฐ๐˜ฆ ๐˜ฌ๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ช๐˜ฌ ๐˜ป๐˜ช๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฅ๐˜ข๐˜ต ๐˜ช๐˜ฆ๐˜ฎ๐˜ข๐˜ฏ๐˜ฅ ๐˜ต๐˜ฆ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฎ๐˜ฆ ๐˜ญ๐˜ช๐˜ฆ๐˜จ๐˜ต?"


Dit is een vraag die heel snel beantwoord kan worden. Het kan niet. Je kunt leugens niet detecteren. Zelfs de "bekende" polygraaf, misschien beter bekend als de leugendetector, is niet accuraat genoeg. Verschillende mentale en fysieke factoren, zoals angst of zenuwen voor de test kunnen de resultaten van de polygraaf beรฏnvloeden, waardoor de techniek vatbaar is voor fouten. Bij non-verbale analyse is dat niet anders. In ons werk leren we mensen niet om leugens te herkennen maar leren wij hoe ze ongemak kunnen herkennen, en wat het ongemak veroorzaakt. Voordat mensen op zoek gaan naar signalen die wijzen op stress of ongemak, is het uiterst belangrijk om een zogenaamde "baseline" in kaart te brengen. Dit is het normale gedrag van een persoon wanneer hij of zij comfort ervaart. Elk gedrag dat afwijkt van deze baseline, kan worden gezien als een teken van ongemak. Als we liegen, ervaren we meer stress en ongemak, dus veel tekenen van ongemak kunnen betekenen dat iemand liegt, maar het is nooit nauwkeurig genoeg om te concluderen dat iemand echt liegt. Iemand die zenuwachtig is voor een examen vertoont ook tekenen van stress of ongemak. Non-verbale analyse is als meteorologie. In de meteorologie moet men zoeken naar clusters van gegevens en wetenschappelijke kennis om het weer van morgen te voorspellen. Bij non-verbale analyse moeten we zoeken naar clusters van stress en ongemak. Beide zijn nauwkeurige inschattingen, maar nooit 100% feiten.

Er zijn ongeveer tweehonderd signalen die ongemak en stress laten zien. Een paar signalen die kunnen duiden op ongemak of stress zijn bijvoorbeeld:


โ€ข ๐˜‹๐˜ฆ ๐˜ฎ๐˜ฐ๐˜ฏ๐˜ฅ ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ฌ๐˜ฌ๐˜ฆ๐˜ฏ โ€ข ๐˜๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ญ ๐˜ฌ๐˜ฏ๐˜ช๐˜ฑ๐˜ฑ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฆ๐˜ฏ โ€ข ๐˜‹๐˜ฆ ๐˜ท๐˜ฐ๐˜ฆ๐˜ต๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ท๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ซ๐˜ฆ ๐˜ข๐˜ง๐˜ธ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ฏ โ€ข ๐˜‹๐˜ฆ ๐˜ฉ๐˜ข๐˜ฏ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ท๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ด๐˜ต๐˜ฐ๐˜ฑ๐˜ฑ๐˜ฆ๐˜ฏ โ€ข ๐˜‹๐˜ฆ ๐˜ด๐˜ค๐˜ฉ๐˜ฐ๐˜ถ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ด ๐˜ฐ๐˜ฎ๐˜ฉ๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜จ๐˜ต๐˜ณ๐˜ฆ๐˜ฌ๐˜ฌ๐˜ฆ๐˜ฏ โ€ข ๐˜‹๐˜ฆ ๐˜ญ๐˜ช๐˜ฑ๐˜ฑ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฐ๐˜ฑ ๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ฌ๐˜ข๐˜ข๐˜ณ ๐˜ฅ๐˜ณ๐˜ถ๐˜ฌ๐˜ฌ๐˜ฆ๐˜ฏ โ€ข ๐˜‹๐˜ฆ ๐˜ฏ๐˜ฆ๐˜ถ๐˜ด ๐˜ข๐˜ข๐˜ฏ๐˜ณ๐˜ข๐˜ฌ๐˜ฆ๐˜ฏ


Context is altijd extreem belangrijk. Externe factoren kunnen een rol meespelen in het analyseren van lichaamstaal. Het kan zijn dat iemand verkouden is, het koud of warm heeft, droge lippen heeft, en noem maar op. Evolutionaire psychologie en sociale psychologie laten ons zien hoe de hersenen werken in stressvolle situaties, en het is deze benadering die je het meeste voordeel oplevert in de omgang met een ander. Dus breng een โ€œbaselineโ€ in kaart, en kijk of een persoon tekenen van ongemak laat zien bij het stellen van kritische vragen. Thatโ€™s it!

0 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page