top of page
Search

Kan een gedachte een persoon doden? Het antwoord is.....

"I will harm" is de vertaling van het woord "nocebo" - het tegenovergestelde van de placebo.


Een vrijwel onbekend woord omdat de wetenschap zich vooral focust op de kansen die placebo te bieden heeft. Zo onbekend dat MS word het woord niet herkent.

"I will please" is de letterlijke betekenis van het woord "placebo", en inderdaad, dat is precies wat het placebo-effect kan doen. Maar het gaat niet altijd over rozengeur en maneschijn.

Want kunnen behandelingen die niet echt het potentieel hebben om schade aan te richten een mens doden, zolang men denkt dat ze dat doen?

De eerste angstaanjagende casestudy die bekend is over het nocebo effect komt uit een gevangenis in Indië, 1930. Een ter dood veroordeelde man krijgt de kans om mee te werken aan een experiment, een nieuwe executiemethode waarbij hij niet vernederd zal worden voor zijn vrienden en kennissen. Wetende dat hij in beide gevallen zou sterven, stemde de gevangene ermee in. De man werd geblinddoekt en naar een privékamer gebracht. Daar aangekomen werd hij vastgeketend aan een operatietafel. Aan elk van de vier hoeken van de tafel werd een zakje met lauw water vastgebonden en de dokter maakte vervolgens minuscule oppervlakkige sneetjes in de polsen en voeten van de man. Geleidelijk liet hij het lauwe water uit de zakjes druppelen. De man had de indruk dat hij zijn eigen bloed kon voelen en langzaam zijn lichaam verliet. Uiteindelijk stopte het medische team met praten en het enige overgebleven geluid was het "bloed", dat druppelde op de betonnen vloer. Het experiment was een "succes", want kort daarna verloor de gevangene het bewustzijn en stierf. Hoewel er in werkelijkheid geen druppel bloed was gevloeid.

Ook het nocebo-effect wordt veroorzaakt door vertrouwen, geloof, hoop en een verwachtingspatroon. Het is wel zo dat sommige ziektebeelden meer nocebo-gevoelig zijn dan anderen. Allergieën en astma zijn bijvoorbeeld zeer nocebo-gevoelig. Als iemand allergisch reageert op rozen, en een plastic roos ziet, kan hij een allergische reactie krijgen.

Pas op met wat je gelooft, placebo en nocebo nemen geen vakantie!




0 views0 comments
bottom of page