top of page
Search

Je brein bepaald wanneer je angst ervaart. Of toch niet?

De amygdala, klinkt als een prinses uit de Star-Wars reeks, maar dat is het niet.

De amygdala is ons controle centrum voor gevaar. Zodra er “gevaar” op de loer ligt, kaapt de amygdala als het ware ons volledige brein. Het bewuste gedeelte wordt uitgeschakeld en ons instinct neemt het vanuit hier over.

Spreken voor een groep? Een vreemde op straat complimenteren over zijn of haar kleding? Een nieuw kapsel uitproberen? Een sollicitatiegesprek? Op school je hand niet opsteken omdat je bang bent voor kritiek?

Allemaal simpele, alledaagse situaties die velen van ons proberen te vermijden. Maar waarom? De aarde is een prachtige plek, maar toch heeft men de gewoonte ontwikkeld om kritiek te geven op mensen die “anders” zijn dan zichzelf. De wereld is altijd een plek geweest waar iedereen een eigen mening heeft. En ja, laten we realistisch zijn, mensen zijn op dat gebied net als sneeuwvlokjes, allemaal anders. En dat is goed!

Maar wat niet goed is, is dat de meerderheid van de bevolking een angst heeft ontwikkeld voor kleine dingen zoals hierboven vermeld. Dus als ik je zou vragen vandaag een wildvreemde te complimenteren, zou je amygdala op de S.O.S knop duwen, waardoor je wilt vluchten of vechten. En soms lijkt het alsof deze S.O.S. knop met duct tape zit vastgeplakt, waardoor we ons hele leven lijken te vluchten van onszelf. We lijken ons vandaag de dag meer bezig te houden met de relatie van Kim Kardashian of het gedrag van Will Smith op de Oscars, dan oprechte gevoelens voor de medemens.

En laten we eerlijk zijn, iedereen is onzeker over bepaalde zaken en iedereen draagt een “masker” om deze onzekerheden te verbloemen. Neem vandaag eens de tijd om de mentale werknemers van je amygdala te ontslaan, en nieuwe aan te nemen, die niet zo snel op de gevaren-knop duwen.

Want wij geloven dat empathie een kwaliteit is waarover iedereen beschikt, en toch maakt de moderne wereld het gemakkelijk om de gevoelens van anderen uit het oog te verliezen en te leven in onze eigen onzekerheden en angsten.


You are in charge.
2 views0 comments
bottom of page