top of page
Search

Hoor jij? Of luister jij? Het brein blijft ons verbazen!

"Kan je me horen?"


Vandaag geen bericht over hypnose, maar over de kracht van ons onderbewustzijn.

Op de Northwestern University Fienberg School of Medicine is naar mijn mening een van de meest interessante onderzoeken ooit uitgevoerd.

Het onderzoek ging over comapatiënten die reageerden op suggesties en verhalen van geliefde personen.


Onderzoekers hebben audio-opnames van familieleden gemaakt die een bekend verhaal vertelden dat de patiënten zes weken lang, vier keer per week via een koptelefoon ‘hoorden’. Ze peilden ook hoe de bloedzuurstofniveaus in de hersenen veranderden tijdens het luisteren naar de opnames. Families van comapatiënten spraken met therapeuten om ten minste acht belangrijke verhalen te verzamelen die hun dierbaren zouden ‘moeten herkennen’.

Aan het einde van de zes weken durende MRI-scans lieten de hersenen van de patiënten zien dat hun activiteit toenam toen ze een geliefde hun naam hoorden roepen en een verhaal in audiovorm werd afgespeeld. Patiënten die de opnames van een bekende stem hoorden ontwaakte vaak uit de coma toestand en herstelde wonderbaarlijk snel.

Dit geeft aan dat het vermogen van de mens om te verwerken en te begrijpen wat wij horen zelfs in een comateuze toestand nog werkt. Door dit onderzoek zijn wetenschappers zich gaan verdiepen in soortgelijke toestanden. Het blijkt dat ons brein zelfs in toestanden dat wij lichamelijk zijn uitgeschakeld, zoals in coma of onder narcose nog steeds geluiden en geuren verwerken.


De kracht van woorden mag niet onderschat worden. Of men nu wakker is, onder narcose, slapend of in coma ligt, woorden zullen altijd impact hebben op ons leven!




0 views0 comments
bottom of page