top of page
Search

Hoge hartslag en zweethanden! Pure angst, maar waarom?

Velen krijgen er wel eens mee te maken. Een plotselinge golf van intense angst die vrijwel altijd uit het niets komt. Een paniekaanval.


Het zorgt ervoor dat je sterke gevoelens in je lichaam ervaart zoals het hart dat sneller gaat kloppen, tintelende handen of het gevoel alsof je door een rietje ademt. Paniekaanvallen gaan gepaard met doemdenkende gedachtes dat er iets vreselijks gebeurt of gaat gebeuren en denken dat je de controle verliest. Deze angst versterkt de lichamelijke gevoelens weer, waardoor je in een spiraal van angst terecht komt. Paniekaanvallen zijn niet gevaarlijk, maar ze voelen wel degelijk angstaanjagend aan.

Wij beschikken over een vecht- of vluchtreactie. Dit is een ingebouwd systeem in het lichaam dat is ontworpen om ons te beschermen tegen mogelijk gevaar. Dit systeem is altijd op zoek naar gevaren in de snelle wereld om ons heen. Vaak kan een negatieve gedachte de trigger zijn. Als het een bedreiging detecteert, veroorzaakt het een reactie in je lichaam, zoals het hart dat sneller gaat kloppen. Dit gebeurt snel en automatisch, voordat de bewuste ‘jij’ zelfs überhaupt de kans krijgt om erover na te denken. Door de verkeerd geïnterpreteerde lichaamsreactie raak je in paniek.


Als je merkt dat je leven wordt beïnvloed door paniekaanvallen en je steeds meer situaties vermijdt uit angst voor paniek is het belangrijk om in te grijpen. Paniekaanvallen zijn goed te behandelen. Een hypnosesessie geeft inzicht in hoe paniekaanvallen ontstaan en verlopen. Je leert de gedachtes die een aanval oproepen te herkennen waardoor deze in de toekomst niet meer als gevaar worden gezien.
0 views0 comments
bottom of page