top of page
Search

Hoe katten mensen kunnen redden

Op de foto zie je onze oxytocine machine, Millie!


Dieren kunnen helpen bij eenzaamheid en stress. Honden bieden bijvoorbeeld een luisterend oor, helpen de stresshormonen te verminderen en onze ademhaling te reguleren. Velen van ons zijn zich echter niet bewust van de fysieke en mentale gezondheidsvoordelen die ook gepaard kunnen gaan met het plezier van knuffelen met een harige vriend. Het is pas recent dat er studies zijn begonnen om de voordelen van de band tussen mens en dier wetenschappelijk te onderzoeken. Huisdieren, vooral honden en katten, kunnen stress, angst en depressie verminderen, eenzaamheid verlichten en lichaamsbeweging aanmoedigen en zelfs risico’s op hart- en vaatziektes verminderen. Naast dat onder andere je stresshormonen dalen, zorgen huisdieren er ook voor dat je het ‘liefdeshormoon’ oxytocine aanmaakt. Door even te knuffelen na een drukke dag neemt je stress flink af en voel je je een stuk gelukkiger. Door voor een dier te zorgen, kunnen kinderen veiliger en actiever opgroeien. Huisdieren bieden ook waardevol gezelschap voor oudere volwassenen. Maar misschien wel het belangrijkste is dat een huisdier echte vreugde en onvoorwaardelijke liefde aan je leven kan toevoegen.

Het bezitten van een kat of hond kan dus buitengewoon voordelig zijn. Bovendien kun je iedereen vermaken door video's van je geliefde huisdier online te plaatsen, iedereen houdt van zulke video’s. Dus of je nu een hond of een kattenmens bent, je huisdieren helpen jou in ieder geval om die stressniveaus laag te houden!

Maar niet iedereen kan natuurlijk een huisdier nemen. Bijvoorbeeld doordat je lange dagen werkt, je door omstandigheden niet voor een beestje kan zorgen of het niet toegestaan is op de plek waar je woont. Als je eenzaam bent, is het in die situatie dan misschien vervelend om te lezen dat een huisdier je zou kunnen helpen.

Gelukkig zijn huisdieren niet de enige remedie tegen eenzaamheid en stress. Denk bijvoorbeeld eens aan een goed gesprek met iemand die een luisterend oor biedt? Elk verhaal is natuurlijk een praatje waard!1 view0 comments
bottom of page