top of page
Search

Het is zo eenvoudig, maar toch zo moeilijk voor de meerderheid!

Graag deel ik met jullie drie tips die je in de ochtend kunt toepassen om meer focus, helderheid en productiviteit te bereiken gedurende je dag!


Velen van ons beginnen de dag met een alarm als wekker, een grote kop koffie en een snelle check op je social media. Maar als je de ochtendgewoontes van zeer succesvolle mensen analyseert, is dat precies wat ze niet doen.


Tip 1: Dump je alarm als wekker

Ooit verbaasd geweest dat je fijn en lang genoeg hebt geslapen, maar tóch chagrijnig en vermoeid wakker wordt? Dat kan wel eens te maken hebben met het geluid dat je wekker maakt.

Het Nationale Instituut van Industriële Gezondheid in Japan deed onderzoek naar de reacties van het lichaam als je wakker wordt van een onverwacht hard geluid. Dit vergeleken ze met wakker worden door bijvoorbeeld licht of een zachter geluid, zoals van regen of vogels.


HOGE HARTSLAG

Want wat blijkt? Als je een hard alarm instelt als wekker schieten je hartslag en bloeddruk omhoog omdat je remslaap in één keer onderbroken wordt. Bij mensen die wakker werden van het licht of van geleidelijk harder wordend geluid, werd er geen verhoogde hartslag of bloeddruk gemeten.


SLAAPINERTIE

Daarbij bleek uit het onderzoek dat er ook mentale gevolgen aan het plots onderbreken van de remslaap zitten. De wekker kan dan namelijk slaapinertie triggeren. Dat is een mentale en lichamelijke staat vlak na het wakker worden waarbij je last kan hebben van spierslapte, een chagrijnige of warrige gemoedstoestand en een overheersend gevoel van weer verder willen slapen.

"Denk maar aan de definitie van het woord alarm," een plotselinge angst of verontrustende spanning veroorzaakt door een besef van gevaar." Als we de dag op zo'n verrassende manier beginnen, veroorzaakt dat een vloedgolf van stresshormonen en adrenaline, terwijl ons lichaam zich voorbereidt op gevaar. Niet de beste manier om de dag te beginnen!

Kies in de plaats daarvan een mooi natuur geluid of een rustig liedje.


Tip 2: Ga niet meteen aan de koffie

Heb je als je 's ochtends wakker wordt gelijk zin in koffie? Je kunt daar beter even mee wachten, het is namelijk vele malen verstandiger om eerst een groot glas water te drinken.

Het is belangrijk om gedurende de dag veel water te drinken, maar begin er ook zeker je dag mee. En wel om de volgende redenen:


1. Je vult je vocht aan

Gedurende de dag verlies je zo’n twee liter aan vocht via je plas, adem, ontlasting en zweet. Ook in de nacht verlies je veel vocht. Als je in de ochtend wakker wordt is je lichaam daarom licht gedehydreerd. Als je gelijk een glas water drinkt zodra je opstaat, wordt het vocht weer aangevuld. Je zult merken dat je je direct wat fitter en energieker voelt.


2. Boost voor je stofwisseling

's Ochtends water drinken kan je stofwisseling 30% verhogen. Als je dit op een lege maag doet, geef je je spijsvertering een efficiënte start. Daarnaast helpt water om het lymfevatenstelsel en darmkanaal gezond te houden. Zo begin je de dag dus echt goed.


3. Positief effect voor je stoelgang

Omdat een glas water op de nuchtere maag je spijsvertering een boost geeft, heeft dat weer een positief effect op je stoelgang. Het is ook het beste middel om nierstenen te voorkomen. Door water te drinken verdun je namelijk de stoffen in de urine die niersteken kunnen veroorzaken.


4. Goed voor je concentratie

Door je dag te beginnen met voldoende water, zal je minder last hebben van concentratieproblemen en minder snel vermoeid zijn. Dat komt omdat je hersenen voor 75% uit vocht bestaan, en een tekort aan vocht ervoor kan zorgen dat je hersenen minder goed functioneren.


5. Anti-hoofdpijnmiddel

Een belangrijke oorzaak van hoofdpijn is uitdroging. Als je elke ochtend opstaat met een glas water kan je het een hoofdpijnaanval schelen. Al is natuurlijk wel belangrijk om de hele dag door voldoende te drinken. Stay hydrated!


Tip 3: Kijk niet op je social media in de ochtend

We doen het bijna allemaal: wakker worden en onmiddellijk alle sociale media checken. Het is deel van onze ochtendroutine geworden. Toch zouden we hier beter verandering in brengen, want je zou verbaasd zijn wat een ochtend zonder sociale media met je doet.

Door direct in de ochtend je telefoon te checken stel je jezelf bloot aan allerlei prikkels. Terwijl het veel beter is om de eerste 10 minuten van je dag aan jezelf te besteden.

Door de aandacht op jezelf te richten in de ochtend, reageer je bijvoorbeeld de rest van de dag ondernemend op situaties. Begin je de dag wel met je telefoon, dan ben je vaker reactief. Dit betekent dat je pas achteraf actie onderneemt.

Sociale media in de ochtend heeft het vermogen om je dag vorm te geven, en niet altijd op de beste manier. In de ochtend ben je namelijk makkelijk beïnvloedbaar. Je beseft net dat het een nieuwe dag is... en bam, je ziet iets onsmakelijks op social media. Het kan serieus je hele dag verpesten.


Door 's ochtends niet eerst je sociale media te checken, voel je je minder verplicht om het de hele dag door te checken. Stel je voor hoeveel je echt gedaan zou kunnen krijgen als je elke dag van je leven wat minder op je telefoon zou kijken.


Ook zal je geest zoveel helderder zijn. Omdat er zoveel wordt gepost en gedeeld op sociale media, kan het ongelooflijk veel informatie zijn om 's ochtends te proberen te ontcijferen. Dit geldt zelfs voor grappige video's en memes. Ik ben helemaal voor een goede lach in de ochtend, maar die hoeft niet altijd gezocht te worden via sociale media. Waarom lachen we niet omdat we 's morgens weer wakker mogen worden?


Consequente ochtendgewoonten zetten de toon voor een productieve dag. Zet geen alarm, maar een mooi rustig liedje als wekker. Drink genoeg water in de ochtend en kijk niet op je social media, maar kijk in plaats daarvan naar een inspirerende quote!

25 views0 comments
bottom of page