top of page
Search

Wat is hypnose nou precies?

Ieder mens heeft een eigen beeld of gedachte bij het woord hypnose. Maar wat is het nu precies?


Hypnose is een veranderde bewustzijnstoestand die je in staat stelt je brein volledig te benutten. Het is een toestand van geconcentreerde aandacht, waardoor men zich losmaakt van de uitwendige omgeving en opgaat in een innerlijke wereld. Men spreekt van hypnose op het moment dat een persoon de kritische factor als het ware op de waakvlam zet doormiddel van de gegeven suggesties van de hypnotherapeut. Deze toestand wordt ook wel 'trance' genoemd. Het opwekken van deze trance wordt ook wel inductie genoemd. Deze trance wordt verdiept waardoor het onderbewuste van een persoon wordt benaderd.

De meest bekende vormen van hypnose zijn de smartphone en de televisie. Dit wordt veroorzaakt door geabsorbeerde focus op één object. Een mooie film kan je in de schoenen plaatsen van de hoofdrolspeler, waardoor er een gevoel van verbintenis ontstaat met die acteur. Hier kan de situatie worden beleefd als realiteit.

Iedereen krijgt dagelijks met trancefenomenen te maken!

Hypnose is dus helemaal geen eigenaardig verschijnsel. Het gaat dus om het gebruik van ontspanningstechnieken en het voorstellingsvermogen, vergelijkbaar met een dagdroom of een fantasie.

Wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat hypnose een zeer krachtig middel is in therapieën en bij hulpverlening.

3 views0 comments
bottom of page