top of page
Search

De ogen dragen de kracht van de waarheid!

Laat ik beginnen met deze toepasselijke quote van William Henry:

“The eyes shout what the lips fear to say.”


Nog steeds denken veel mensen onterecht als men wegkijkt tijdens een gesprek, dat dit duidt op bedrog. Dit is dus niet waar.


Er is een makkelijkere en betrouwbaardere manier om ongemak te detecteren. En waarom zeg ik ongemak en niet bedrog? Omdat er geen enkele manier is om met 100% zekerheid te weten of iemand liegt.

Ongemak daarentegen wel!


Knipperen met je ogen bijvoorbeeld. Iedereen doet het. Het is een geautomatiseerd proces om de ogen vochtig te houden en te beschermen tegen vuil.

Maar wist je dat de knipperfrequentie vaak kan verklappen of je gesprekspartner ongemak of stress ervaart?

De knipperfrequentie neemt namelijk toe wanneer mensen zich gestrest of ongemakkelijk voelen. Dit betekent dus niet meteen dat iemand liegt, maar eerder of de persoon in kwestie gemak of ongemak ervaart.

Wel is het van groot belang om eerst te observeren hoe vaak iemand knippert in een rustgevende setting. Vanuit daar kan je pas gaan observeren en analyseren.


En zelfs met het detecteren van ongemak weet je het nooit helemaal zeker. Een persoon met contactlenzen kan bijvoorbeeld meer gaan knipperen door een lage luchtvochtigheid, tocht of airconditioning.


Alleen omdat je ziet, wil nog niet zeggen dat je observeert. Het verschil tussen zien en observeren is cruciaal voor veel aspecten van het leven.
5 views0 comments
bottom of page