top of page
Search
  • angeloleinders

Begrijp je een ander zoals hij begrepen wil worden? De kans is groot dat dat niet het geval is

Empathie is het vermogen om de gevoelens van een ander te begrijpen en te delen. Rapport is een harmonieuze relatie waarin de betrokken personen of groepen elkaars gevoelens of ideeën begrijpen en succesvol met elkaar communiceren. Theory of Mind is het vermogen om te begrijpen dat mentale toestanden, intenties, kennis, gevoelens en overtuigingen anders kunnen zijn dan die van die van jouzelf.

Drie begrippen die elkaar overlappen. Drie begrippen die door vele begrepen worden, maar desondanks een steeds kleinere rol spelen in vele levens op de dag van vandaag. Soms lijken we te denken dat het “gewone”, voor iedereen “gewoon” is. En daarom vandaag en bericht over Theory of Mind! Een groot deel hiervan is; “Hoe kan ik nou het beste uitleggen wat het is en hoe het werkt, zodat iedereen het begrijpt?” En om Theory of Mind uit te leggen, wil ik het kort hebben over Ernest Hemingway. Ernest Hemingway was een Amerikaans romanschrijver en journalist. En op een dag is hij een weddenschap aangegaan om de kortste roman ooit te schrijven! Hij schreef zes woorden op een servet en gaf het door; Ernest won de weddenschap. En ik ga jullie waarschuwen, want voor sommigen van jullie, kunnen deze zes kleine woordjes pijnlijk zijn om te lezen.


De woorden waren: "For sale, baby shoes, never worn”


Voor sommige zijn deze zes woorden een regelrechte tragedie. Maar voor de meerderheid heeft dit geen enkele diepgang. De realiteit is dat we vaak alleen nadenken vanuit ons eigen perspectief. Als we iets horen, gaan we er automatisch vanuit dat andere hetzelfde horen en voelen. Dus of dit bericht voor jouw neutraal is, of een tragedie, heeft te maken met jouw “Theory of mind”. Sommige mensen worden geboren met een “sterke” Theory of Mind, andere weer met een minder “sterke” Theory of mind. Sommige kinderen ontwikkelen dit al op extreem jonge leeftijd, terwijl andere dit misschien nog niet eens hebben ontwikkeld als ze de dertig zijn gepasseerd. Iedereen leeft zijn eigen leven en denkt zijn eigen gedachtes. Laten we met ons allen proberen, elkaar beter te begrijpen!


Simon Baron-Cohen (Ja, de neef van Borat!) is hoogleraar Psychologie en Psychiatrie op de Universiteit van Cambridge, en heeft een test gecreëerd om te meten hoe sterk jouw Theory of Mind is! Zie de link hieronder.


http://socialintelligence.labinthewild.org/mite/

2 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page