top of page
Search

18 jaar oud en al meer dan 200.000 "traumatische" ervaringen. Of toch niet?

Geloof het of niet, je bent minstens twee keer per dag in een hypnotische toestand.


Een veelvoorkomend voorbeeld is "snelweghypnose", dit komt vaak voor bij het rijden op snelwegen voor een langere periode. In deze toestand bedient de bestuurder het voertuig onbewust in een tranceachtige toestand.

Of ben je bijvoorbeeld wel eens bang geweest bij het kijken naar een enge film? Of heb je ooit een actiefilm gezien en voelde je je daarna uitgeput? Waarom gebeurt dit? Je plaatste jezelf in de film en accepteerde de omstandigheden die werden gepresenteerd in de film. In de filmindustrie noemen ze dit 'willing suspension of disbelief' - een andere manier om hypnose te beschrijven. Dit is een term die slaat op de bereidheid van een kijker om bij een film zijn kritische brein tijdelijk op stand-by te zetten. Gebeurtenissen die in werkelijkheid onmogelijk zijn worden door ons zenuwstelsel geaccepteerd als “wel mogelijk”. Er bestaat geen officiële Nederlandse term voor, maar het laat zich min of meer vertalen als ‘het willen geloven in’, en ‘het toelaten van’ de verbeelding.

Het gemiddelde kind in de huidige tijd zal op 18-jarige leeftijd getuige zijn geweest van ongeveer 200.000 gewelddadige acties op televisie, de consequenties hiervan zijn nog onbekend. Zoals reeds vermeld in een vorige post, kent ons zenuwstelsel het verschil niet tussen realiteit en fictie. Het is belangrijk om te realiseren dat wij als mensen altijd worden beïnvloed door hetgeen waar wij naar kijken en luisteren.

Hypnose activeert een interne zoektocht, waardoor je in dezelfde bewustzijnstoestand beland als een interessante film, alleen tijdens een hypnosesessie wordt gewerkt aan een positieve uitkomst.




0 views0 comments
bottom of page