top of page
Ontwerp zonder titel (9).png

Onze voorouders gaven ons genetische scripts.

Mensen zwerven al langer rond op deze planeet dan we ons kunnen voorstellen. Het is vreemd om hierover na te denken. Vooral als je probeert na te denken over de eerste mensen. Helemaal in het duister. Niet wetend wat ze moesten doen. Op jacht naar voedsel om de honger te stillen?

Speren maken om zich te verdedigen tegen roofdieren die ze nog nooit gezien hadden? Stel je voor dat je de eerste mens ooit bent die een leeuw door de bosjes naar je ziet staren. Wat doe je dan?

Nou, onze voorouders hebben dit ervaren. En omdat het zo lang duurde om zich aan te passen en naar de top van de voedselketen te klimmen, creëerden ze genetische patronen voor ons om overleven makkelijk te maken. Overleven zit dus ingebakken in elk van onze hersenen. Herhaling creëerde genetische snelkoppelingen in elke pasgeborene. Dit gebeurde niet van de ene op de andere dag. Het was een lange, pijnlijke, trieste, afschuwelijke periode. Maar we zijn er nu, dankzij hen.

Genetisch reageren

Genetische scripts zijn in ons hele leven verwerkt, zonder dat we het weten.

 

Wanneer we onze wereld binnenkomen, worden we geboren met angsten. Angsten die onze voorouders het leven hebben gekost. Daarom werden angsten gecreëerd om ons te beschermen tegen hetzelfde lot als hen.

 

We worden geboren met angst voor het donker.

Onze voorouders hadden geen elektriciteit om de nacht te verlichten en zichzelf te beschermen tegen roofdieren. Decennialang was dit een reëel gevaar, met als resultaat dat we geboren zijn met angst voor het donker.

 

We worden geboren met angst voor grote hoogtes.

Niemand wil van een klif vallen en dood neerstorten. Het gebeurde voordat onze voorouders beseften dat ze niet konden vliegen. En daarom moesten ze uiterst voorzichtig over de planeet dwalen om niet dood te vallen. Tegenwoordig zijn we geboren met dit beschermingssysteem ingebouwd, om niet dood te vallen.
 

We worden geboren met de angst voor harde geluiden.

Stel je voor dat je over de vlaktes van de serengeti loopt, en in de verte nadert de donder. Wat doe je dan? Nou, niet veel. Vertrouw op je geloof en hoop dat je niet wordt getroffen door een verblindende, oorverdovende klap van de donder.

Harde geluiden worden waarschijnlijk geassocieerd met onweer in een omgeving waar je nergens kunt schuilen.

Als we tegenwoordig een hard geluid horen, zoomen we meteen in op dat geluid om te speuren naar gevaren.
 

De angst voor slangen, spinnen en andere roofdieren.

Een zeer nuttig genetisch script. Er is een reden waarom de meeste mensen spinnen haten. Sommige spinnen zijn giftig en gevaarlijk. In ons land niet zo veel, maar onze voorouders werden gedood door slangen, spinnen en andere roofdieren. Het resultaat is een overgeërfde angst voor kruipertjes en andere dieren.
 

Er zijn meer angsten waarmee we geboren worden. Maar waarom is dit belangrijk?

 

Het is belangrijk omdat al deze scripts mogelijk worden gemaakt door slechts één ding. Overleven.

Overleven is prioriteit nummer één. En alle mensen handelen nog steeds volgens dit diep verankerde genetische script. Het enige dat veranderd is, is onze omgeving. Je zou om je heen kunnen kijken en denken, nou, ik ben hier best veilig! Je genetische opmaak denkt daar heel anders over. Nou, in feite denkt het niet eens. Het is onvermijdelijk om zo te handelen.

 

Als we overleving ontleden, komen we uit bij de meest diepgaande beïnvloeder van menselijk gedrag. En dat is focus.

Focus is het krachtigste genetische script dat beïnvloeding mogelijk maakt. Wanneer we beïnvloed worden om iets te doen tegen onze wil, is dat meestal omdat we volledig gefocust zijn op die persoon.

Focus wordt gecreëerd door nieuwigheid. Alles wat anders is dan wat we verwachten, creëert focus. Het resultaat is een genetische respons. Je kunt je niet uit deze reactie mediteren of counselen. Het overkomt ons allemaal, altijd. Je kunt er niets aan doen. Omarm het.


 

Als je denkt dat genetische reacties hier ophouden, heb je het mis. Een andere zeer diepgaande genetische reactie is autoriteit.

 

Stel je een wereld voor waarin we leven in stammen van 100 tot 125 mensen. Er was één stamleider, die we moesten gehoorzamen. Niet gehoorzamen resulteerde in verstoten worden. Een uitgestotene zijn was niet de juiste plaats om te zijn. Vandaag de dag willen we nog steeds niet verstoten worden. Het activeert een eeuwenoud script dat in ons overlevingsinstict zit. We willen niet buitengesloten worden. We willen bij de groep horen en daarom gehoorzamen we autoritaire figuren.

Neem dit als voorbeeld. Het Eichmannproces was het proces in 1961 in Israël tegen de grote Holocaustpleger Adolf Eichmann, die in Argentinië gevangen was genomen door Israëlische agenten en naar Israël werd gebracht om terecht te staan.

Eichman was verantwoordelijk voor miljoenen doden tijdens de holocaust. Zijn verklaring op de vraag "Waarom heb je het gedaan?" was: "Ik volgde gewoon orders op."

Stanley Milgram bewees dat hij gelijk had. Hoe afschuwelijk het ook klinkt. Het is mogelijk om gewoon autoritair te handelen zonder het echt te willen. 100% van de mensen in het experiment van Stanley Milgram gaven dodelijke elektrische schokken aan mensen die ze niet kenden.

 

bottom of page