top of page
Ontwerp zonder titel (11).png

We zijn allemaal drugsverslaafden.

Nu, voordat je razend wordt en met je vinger naar me wijst omdat ik je beschuldig, laat me dit even uitleggen.
 

De complexiteit en activiteit in het menselijk lichaam, vooral in de hersenen, zijn werkelijk verbazingwekkend. Hoewel het vanwege de complexiteit van neurale processen een uitdaging is om het exacte aantal (bio)chemische reacties dat per seconde in de hersenen plaatsvindt aan te geven, kunnen we wel een schatting maken.

Het menselijk brein bestaat uit ongeveer 90 miljard neuronen en elk neuron kan duizenden verbindingen maken met andere neuronen. De biochemische processen in de hersenen omvatten de overdracht van signalen door deze neurale verbindingen. Als we voorzichtig schatten dat elk neuron betrokken is bij slechts een paar honderd biochemische reacties per seconde, rekening houdend met signaaloverdracht, ionenuitwisseling en andere activiteiten, kan het totale aantal biochemische reacties in de hersenen per seconde gemakkelijk oplopen tot in de triljoenen of meer.

Alleen al in de hersenen vinden dus waarschijnlijk tientallen triljoenen biochemische reacties per seconde plaats, die bijdragen aan de complexe orkestratie van cognitieve functies, emoties en de talloze processen die onze bewuste ervaring vormen. Zonder deze chemische reacties zouden we niet onszelf zijn. Vooral neurotransmitters, hormonen, neuropeptiden en neuromodulatoren laten ons de wereld ervaren vanuit gevoel. Zonder deze chemische stoffen zouden we niet goed functioneren. Dit zijn onze 'drugs'.

 

Onthoud dat dit getalsmatig krankzinnig is. Hoe zit het met ons hele lichaam?

In het menselijk lichaam zitten bijvoorbeeld ongeveer 37 biljoen cellen. In elke cel vinden ongeveer een miljard biochemische reacties per seconde plaats. Dat betekent dat er in ons lichaam elke seconde ongeveer 37 biljoen biljoen biochemische reacties plaatsvinden!

Deze chemische stoffen beïnvloeden je hele bestaan.

Voordat je verder leest. Denk je dat je deze chemische reacties kunt omzeilen om je vrije wil waar te maken?

Als je antwoord ja is, ga dan terug naar de vorige delen en lees ze opnieuw.
 

Er is een enorme hype gaande die we niet kunnen negeren.

Het "denk positief"-tijdperk is aangebroken. En we proberen allemaal ons steentje bij te dragen. Velen falen. Dat komt omdat het menselijk ras tegelijkertijd positief en negatief is. Het ene kan niet bestaan zonder het andere. Wat is perfect als er geen fouten zijn? Wat is hoog, als er geen diepte is? Wat is koud als er geen warm is?

 

Het grote probleem is, dat als je naar de vorige delen kijkt, dat we denken dat we betekenis aan ons leven geven, maar in plaats daarvan is het onze tijd in de baarmoeder, onze jeugd, de genetische code en de delen van de hersenen waar we geen bewuste controle over hebben. Neem nu iemand die een vreselijke ervaring heeft gehad op de basisschool.

Deze persoon kan opgroeien met een bittere kijk op de wereld. Denk je dat "Kom op! Denk positief, alles komt goed" voldoende zal zijn om dit gedrag te veranderen? Nee. En de grootste fout die je kunt maken is dat te zeggen.

 

Wij mensen hebben de neiging om gehoord en begrepen te worden. Op deze manier valideren we onze eigen aanwezigheid. De enige manier om iemand die voortdurend zeurt over de wereld, te laten inzien hoe slecht die is, is door die persoon te erkennen in de moeilijke tijden die hij of zij doormaakt.

 

Iemand die zegt: "Ik kan dit niet meer, de wereld is slecht en ik ben het zat!" wil geen "positieve praat" horen. Hij of zij wil uitgelegd krijgen hoe klote zijn of haar situatie eigenlijk is.
 

Dit te doen geeft degene die in de "medelijden" mindset leeft, de nodige neuropeptiden en neurotransmitters om zich daadwerkelijk goed te voelen. Ik weet dat dat vreemd klinkt.

Er zijn zes sociale behoeften waarop we als mens functioneren, zoals we trainen in onze modules. En de enige manier om iemand zich goed te laten voelen over zichzelf, en over jou, is door de sociale behoeften van die persoon te erkennen.

Ons menselijk lichaam kan alleen de "chemische boodschappers" accepteren die hij of zij geneigd is te accepteren.

Dus als ik het gedrag wil veranderen en daarmee een persoon wil beïnvloeden, is het erkennen van de interne sociale behoeften van de persoon, hem of haar de stoffen geven die die persoon nodig heeft. En vanaf daar het gedrag beïnvloeden met suggesties. Door de feel good hormonen die door het lichaam en de geest zweven, wordt een persoon uiterst suggestief en dus geneigd om mee te gaan met de stroom.

Vrije wil? Geen sprake van. Maar de persoon zal denken van wel. Je snapt het plaatje. De werking van de mens is mysterieus. Maar vrije wil doorstaat de tand des tijds niet, vooral niet in de wetenschap.

bottom of page